2021. december 3., péntek

Helmut Stapf - A kémia és az ipar (1957) - Jelenlegi ára: 3 980 Ft

Ez a mű kohászati, gépipari, fémipari és rokonterületek szakmunkásai és művezetői számára készült. A könyv a kohászati folyamatokkal kapcsolatos kémiai ismereteket és e folyamatok nyersanyagait tárgyalja, de tanulmányozása nem tételez fel kémiai előismereteket, mert az alapelveket is megmagyarázza. A könyv ennek ellenére a kémiai tudomány legújabb eredményeire épül, eközben tudatosan mond le némely olyan kényelemről, mely régebbi módszertani szemléletek felhasználásából adódhatnék. Az egyes anyagok kémiai viselkedésének törvényszerűségeit kezdettől, az atom felépítéséből magyarázza, és így dolgozza ki azokat az alaptörvényeket, amelyek szerint a kémiai folyamatok végbemennek. A tárgyalás alapját gyakran fontos vegyülettípusok (hidridek, savképző és bázisképző oxidok, hidroxidok stb. ) képezik, mivel ezek segítségével igen világossá válnak az összefüggések. A könyv céljának megfelelően a fémek tárgyalásánál a hangsúly az érceken, a metallurgiai folyamatokon és az ötvözetek képződésén van, az egyéb fémvegyületeket rövidebben tárgyalja.
A könyv oktatási és gyakorlati célokat szolgál. A gyakorlati szempontból fontos folyamatok (pl. vágás, acetilénképződés, a termithegesztés különböző lehetőségei, tűzvédelem stb. ) tárgyalásakor a szerző kimerítően ismerteti az üzemben fellépő veszélyeket és a balesetvédelmet is.
Számos diagram, metszet, üzemek rajzai és fényképei járulnak hozzá a szöveg szemléletesebbé tételéhez. Minden fejezet tartalmazza mind a kezdők számára kidolgozott anyagot, mind a gyakorlat szempontjából szükséges szakismereteket. Így a mű - bár egyes helyeken túlhaladja a technikai szakmunkásképző iskolák tantervének kereteit - a fémfeldolgozó szakma különböző ágai számára a lényeges ismereteket adja. Ily módon sikerült elkerülni azt a veszélyt, hogy a nagy összefüggések áttekintése szűken körülhatárolt szakterületek bemutatása által veszendőbe menjen. Ugyanakkor ez a tárgyalási mód lehetővé tesz olyan szakkérdésekkel való foglalkozást is, amelyek általános tárgyalás keretei között nem lettek volna megvilágíthatók.
Különösen részletesen ismerteti a mű túlnyomóan fémek oxidjaiból álló ércek feldolgozásának példáján a vas- és acélgyártás metallurgiai folyamatait, és bemutatja szulfidos ércek hasznosítását és kohósítását is.  
A képen látható állapotban( A borító gerince és a lapélek elszíneződtek. Védőborító nélküli példány. Néhány lap kissé foltos. A képen látható állapot).
Ajánlom figyelmébe a teljes kínálatom, sok mesekönyv található az oldalamon.
Szállítási és átvételi lehetőségek:
Házhozszállítás
A szállítási díj 999 Ft, (automatába). Házhozszállítás(1799 Ft) 10000 Ft felett pedig ingyenes Magyarország területén.
korának megfelelő állapot.


Jelenlegi ára: 3 980 Ft
Az aukció vége: 2021-12-04 01:55 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése